Znaki pomanjkanja magnezija

Znanstveniki imenujejo pomanjkanje magnezija tiha epidemija sodobnega časa. Ker veliko simptomov ni značilnih, jih je težko 100% prepoznati. Ti simptomi so zato velikokrat neprepoznani in zato nezdravljeni. Kronično nizek vnos magnezija ni le izjemno pogost, temveč je tudi povezan z več bolezenskimi stanji. TIPIČNI ZNAKI POMANJKANJA MAGNEZIJA:

NEVROLOŠKI:

vedenjske motnje
razdražljivost in anksioznost
letargija
poslabšanje spomina in kognitivnih ( miselnih) funkcij
anoreksija ali izguba apetita
slabost in bruhanje
epileptični napadi

PRESNOVNI:

povečan nivo znotrajceličnega kalcija
hiperglikemija (povečana koncentracija sladkorja v krvi) pomanjkanja kalcija
pomanjkanja kalija

MIŠIČNI

šibkost
mišični krči
tiki
hiperaktivni refleksi
motnje koordinacije mišic (ataksija)
tresenje
nehoteni gibi oči in vrtoglavice
težave pri požiranju

KARDIOVASKULARNI:

neredno ali hitro bitje srca
koronarni krči

PRI OTROCIH:

zaostanek v rasti ali “počasen razvoj”

DRUGI ZNAKI:

depresija
sindrom kronične utrujenosti
epilepsija
Parkinsonova bolezen
težave s spanjem
migrena, glavoboli
osteoporoza
predmenstrualni sindrom
srčna aritmija
bolezen koronarnih arterij in ateroskleroza
hipertenzija
diabetes tipa II

Pomanjkanje magnezija

Ob današnjih življenjskih pogojih in navadah je pomanjkanje magnezija zelo pogosto. Telo lahko dolgo časa kompenzira pomanjkanje magnezija s pomočjo izkoriščanja magnezija iz kostnih depojev in s pomočjo zmanjšanega izločanja magnezija skozi ledvice, ne da bi se pojavili večji patofiziološki učinki s kliničnimi simptomi.
Pri dolgotrajni zmanjšani oskrbi in dodatni izgubi magnezija preko ledvic in kože pa se pojavijo simptomi pomanjkanja.

Simptomi pomanjkanja so lahko NEVROLOŠKI, PRESNOVNI, MIŠIČNI, KADIOVASKULARNI ali povezani z različnimi bolezenskimi stanji, kot npr. sindrom kronične utrujenosti, depresija, Parkinsonova bolezen, epilepsija, osteoporoza, astma, diabetes tipa II, migrenski glavoboli…)

Najznačilnejši znaki so:

pritisk v glavi, vrtoglavica
omotičnost, zaspanost
nervoza, padec koncentracije
migrena, glavobol
motnje v ritmu delovanja srca, neredno ali hitro bitje srca
krči mišic obraza, vratu in lopatic, krči vzdolž celotne hrbtenice, v področju želodca in črevesja, sečnih poti, maternice, stegen, meč, podplatov in prstov na nogi,
občutek gluhosti mišic, parestezija,
hipertonija

Zakaj pomanjkanja magnezija ne zaznamo takoj?

Kadar govorimo o nizkih in normalnih ravneh magnezija v krvi, si je pomembno zapomniti, da koncentracija magnezija v krvnem serumu ni enaka ravnem magnezija v mišicah ali celicah. V resnici ravni magnezija v krvi lahko še bolj prikrijejo pomanjkanje magnezija.
Če želite ugotoviti, ali vam morda primanjkuje magnezija, morate preveriti njegove ravni. Ker so simptomi in obolenja, ki jih povzroča pomanjkanje magnezija, podobni simptomom in obolenjem, povezanim z drugimi vzroki, je pomanjkanje magnezija težko diagnosticirati in njegovi simptomi se pogosto diagnosticirajo napačno ali se pripišejo drugim vzrokom

Telo raven magnezija v krvi ohranja na relativno stalni 1-odstotni ravni, tudi kadar trpimo za splošnim pomanjkanjem. To pomeni, da s krvnimi testi pogosto ni mogoče odkriti pomanjkanja magnezija in zato krvni testi niso zanesljiv način za določanje ravni magnezija v telesu.
V resnici se kot normalna raven magnezija smatra 0,7-1,0 mmol / l in krvni testi takšno raven pokažejo tudi pri najhujših primerih pomanjkanja magnezija.

Glede na široko razširjenost pomanjkanja magnezija dr. Mark Sircus, avtor knjige Čezkožna magnezijeva terapija, predlaga kot enega od najboljših in najlažjih načinov za določanje pomanjkanja magnezija uvedbo zunanje uporabe magnezijevega klorida v majhnih odmerkih, pri čemer se kasneje oceni, ali je prišlo do izboljšanja simptomov, do česar lahko pride v nekaj minutah, urah, dneh ali tednih.

Ta metoda je enostavna, neinvazivna in učinkovita predvsem zato, ker se pri obolenjih, katerih znaki so bolečine v mišicah ali njihova napetost, lahko pokaže izboljšanje, kolikor hitro magnezij prodre skozi kožo.

In to je ena izmed edinstvenih koristi čezkožne magnezijeve terapije.